4 sierpnia 2022

Mały Pomysł Wielka Firma

O biznesie i o życiu

Kawa w kapsułkach

Kawa w kapsułkach została wynaleziona około 44 lata temu, a 10 lat później pojawiły się kapsułkowe ekspresy do kawy. Teraz są bardzo popularne i często można je spotkać w domach, biurach i restauracjach na całym świecie.
Początkowo kojarzyły się przede wszystkim z Nespresso, średniej jakości kawą, wygodą i wpływem na środowisko. Obecnie na rynku jest kilku producentów ekspresów kapsułkowych. Oferują dobre i stosunkowo niedrogie urządzenia oraz dobre jakościowo kawy. Ostatnie badania udowodniły, że ślad węglowy filiżanki kawy z kapsułki został znacznie zmniejszony i jest zbliżony do śladu kawy typu „mocha” i „drip” oraz znacznie mniejszy niż kawy z ekspresu.

Jakość
90% smaku kawy zależy od ziarna. Producenci dbają o jakość, kupują dobrej jakości ziarna. Dzięki temu kawy w kapsułkach mają lepsze smaki, aromaty i są wysoko oceniane.

Smak i aromat
Powszechnie wiadomo, że kawa mielona szybko traci swój smaki i aromat, co skutkuje zwietrzałym napojem w filiżance. Dzięki kawie zamkniętej w kapsułkach, możemy tego uniknąć. Kawa traci smak głównie poprzez utlenianie. Kapsułka z kawą jest hermetycznie zamknięta. Dzięki temu każda porcja zachowuje świeżość.

Sposób parzenia
Kolejnym czynnikiem wpływającym na jakość kawy jest sposób jej parzenia. Używanie dobrej wody, regularne czyszczenie maszyny i uruchamianie cyklu bez kapsułki, aby doprowadzić maszynę do odpowiedniej temperatury, to gwarantuje filiżankę pysznej i aromatycznej kawy.

Dlaczego kawa w kapsułkach jest atrakcyjna dla konsumentów?
Wielu miłośników dobrej kawy ceni sobie możliwość delektowania się najlepszą kawą bez poświęcania czasu i wysiłku na jej parzenie. Kapsułki są dla nich idealną opcją. Można cieszyć się wyśmienitą kawą w zaciszu własnego domu. Kapsułki są łatwe do przygotowania, nie wymagają umiejętności i wprawy. Nie trzeba dozować, zastanawiać się nad sposobem mielenia ani czasem parzenia. Cały proces może zająć mniej niż minutę: urządzenie potrzebuje około 25 sekund na rozgrzanie, podczas gdy czas ekstrakcji wynosi około 20 sekund. Wystarczy napełnić zbiornik na wodę, włożyć kapsułkę do ekspresu i nacisnąć przycisk. Zamiast kupować 250-gramową paczkę kawy, która najlepiej jest zużyć świeżą, klienci mogą kupić kawy w kapsułkach, które odpowiadają im smakowo, w takiej ilości, jaką prawdopodobnie wypiją.
Kawa w kapsułkach może być równie pyszna jak kawa klasyczna. Dzięki temu, że jest parzona z dużą mocą, zyskuje doskonały smak. Kapsułki można kupić w różnych smakach i większych lub mniejszych opakowaniach. Dzięki kapsułkom można cieszyć się ulubionymi rodzajami kawy: cappuccino, latte, espresso, chai latte, americano, unikając przy ich przygotowaniu bałaganu w kuchni.